Étkezés

Minden tanulónknak biztosítjuk az iskolánkban a háromszori étkezési lehetőséget.

Térítési díjak:

Teljes 50%-os
tízórai 130 Ft 65 Ft
ebéd 350 Ft 175 Ft
uzsonna 130 Ft 65 Ft

 

 1. A térítési díjakat havonta az iskolai pénztárosnál kell befizetni. Indokolt esetben a befizetési határidőről – az igazgató engedélyez alapján – el lehet térni.
 2. Az előre befizetett térítési díjak visszafizetéséről postai úton a pénztáros gondoskodik, ha a tanuló tanulói jogviszonya megszűnik.
 3. Ha tartósan igazoltan hiányzik, és a térítési díjas foglalkozásokon nem tud részt venni.
 4. Az étkezési díjakat havonta előre, minden hónap 15. napjáig a gazdasági irodában kell befizetni.
 5. Az iskola az igénybe vett étkezésekre előre befizetett díjat túlfizetésként a következő hónapra elszámolja, vagy ha ez nem lehetséges, a szülő részére postai úton visszajuttatja.

 

A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyerekek ingyen étkeznek.
A tartósan beteg és a három vagy több gyerekes családok gyermekei 50%-os térítési díjat fizetnek.
A HIÁNYZÁST ELŐZŐ NAP DÉLIG KÉRJÜK JELEZNI!
AZ ÉTKEZÉSBŐL AZ AZNAP HIÁNYZÓ GYEREKEKET NEM ÁLL MÓDUNKBAN HIÁNYOZTATNI!

 

A helyes táplálkozás alapjai

 

Nem elég, ha sok zöldséget, gyümölcsöt eszünk és kerüljük a zsíros ételek fogyasztását. Vannak az egészséges táplálkozásnak további olyan alapszabályai, melyek követésére és betartására lehetőség szerint törekedni kell.

Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba, hogy segítséget adjunk a megfelelő étrend kialakításához.

Kiegyensúlyozottnak az az étrend tekinthető, amely az életkort és életvitelt figyelembe véve kielégíti az egyén energia- és tápanyagszükségletét. Minden egyes élelmiszer tartalmaz az élet fenntartásához szükséges tápanyagokat, így mindegyik hozzájárul az egészséges étrend kialakításához, a megfelelő energiaegyensúly megteremtéséhez.

Az alábbi egyszerű szabályokat kell betartani:

 • – naponta ötször étkezzünk, melyből három – reggeli, ebéd, vacsora – főétkezés legyen
 • – délelőtt és délután könnyű tízórai illetve uzsonna javasolt
 • – az ebéd és a vacsora során fogyasszunk bőven valamilyen szezonális zöldsalátát
 • – minden étkezését gazdagítsunk valamilyen zöldséggel vagy gyümölccsel
 • – lehetőség szerint asztal mellett ülve, társaságban és nyugodt körülmények között táplálkozzunk

Miként az evésnek, hasonlóképpen az ivásnak is vannak követendő szabályai:

 • – a főétkezések során kb. fél liter, emellett napközben még legalább másfél liter folyadék fogyasztása javasolt (természetesen nem valamilyen szörp formájában)
 • – legyen a kezünk ügyében mindig folyadék (ásványvíz, forrásvíz, tea, nem cukrozott gyümölcslé)
 • – ha evés előtt iszunk, csökken az éhségérzetünk is
 • – fogyasszunk kevesebb cukros üdítőt

Táplálkozási alapismeretek

Táplálkozásunknak 3 fő építőköve:

Fehérjék: biológia értékét esszenciális aminosav-tartalmuk adja. Az elsőrendű esszenciális aminosavakat a tojás, a tej, a húsfélék, a hal teljes mértékben, a másodrendűeket csak hiányosan tartalmazzák – azokat növény fehérjékből vehetjük magunkhoz.

Szénhidrátok: táplálkozás-élettani szempontból elvileg nélkülözhetők, mivel a szervezet bizonyos aminosavakból, tejsavból és glicerinből elő tudja állítani az agy, az idegrendszer és a vörösvérsejtek számára nélkülözhetetlen egyszerű szénhidrátot: a glukózt. A szénhidrátmentes étrend ugyanakkor a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a só-víz háztartás egyensúlyának felborulásához vezet. Naponta 100g szénhidrátra van szükségünk.

Zsírok: a növényi és állati szövetekben egyaránt megtalálható, szerkezetileg eltérő anyagok. Közös tulajdonságuk, hogy vízben nem vagy alig, szerves oldószerekben jól oldódnak. Az étkezési zsírok alapvető alkotóelemei a trigliceridek. A szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú triglicerideket zsíroknak, a folyékonyakat olajoknak nevezzük. A zsírbevitel akkor megfelelő, ha az a teljes napi energiaszükséglet 30 százalékát nem haladja meg.

Az úgynevezett kiegészítő tápanyagok mint például a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és a víz is, nem energia forrásként szolgálnak. Feladatuk a szervezet életműködéseinek összehangolása és támogatása. Fontos szerepük van a csontok felépítésében, a vérképzésben és az anyagcsere-folyamatokban is. Megfelelő mennyiségben történő fogyasztásukról gondoskodni kell.

A helyes táplálkozás részletes szabályai:

 1. Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.
 2. Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülő-foglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
 3. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.
 4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába – ha egyáltalán szükséges – inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.
 5. Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.
 6. Rendszeresen, naponta többször is, együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
 7. Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.
 8. Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési menetrendünk, lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.
 9. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.
 10. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya.Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek.

Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

 1. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.
 2. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk. Erről ad tájékoztatást a következő táblázat, amelyet az Egészségügyi Világszervezet bocsátott közre és amely az alkati különbségeket is figyelembe veszi.

Zsír helyett fűszerek

Ahhoz, hogy a sok helyett jobbat tudjunk enni, fontos hogy ételeink valóban ízletesek legyenek. Az ízletességhez kétségtelenül szükség van valamennyi zsíradék használatára, hiszen a zsír ízhordozó és ízerősítő is egyúttal. De a több zsír nem jelent finomabb ételt! Erről Ön is egyszerűen meggyőződhet. Ha egy szelet kenyeret jó vastagon megvajaz, az attól még nem fog jobban ízleni, mintha a kenyeret csak vékonyan kente volna meg. Ellenben felesleges kalóriákkal terheli szervezetét. Ezért próbáljunk ételeinkhez:

 • – a legkevesebb mennyiségű zsiradékot használni
 • – vásárláskor pedig a kisebb zsírtartalmú készítményt válasszuk!

Ismerjük meg a nyersanyagok, főként a zöldségek és a gyümölcsök saját ízét. Minél ízesebb az ételkészítéshez használt nyersanyag, annál kevesebb zsiradék kell a jó ízek előcsalogatásához.

A fűszerek nagyszerű segítőink a konyhában: nemcsak ízletesebbé teszik ételeinket, de változatosabbá is varázsolják étrendünket. A konyhájukról híres országokra nem a túlzott zsírfogyasztás, hanem a gazdag és választékos fűszerhasználat jellemző.

Mikor van szükség fogyókúrára?

Sokan folytatnak szinte szakadatlan küzdelmet a kilókkal. Legtöbben azért, mert szépségük zálogát a karcsúbb megjelenésben látják. Az, hogy ki hogyan tetszik vagy tetszene önmagának, szubjektív dolog. A szoros értelemben vett egészség azonban megköveteli, hogy kiszámítsuk a hányadosunkat, és annak tükrében döntsünk a tennivalókról.

Az idők során többféle módszerrel számították ki az egészséges testtömeget. A legújabb eljárással az úgynevezett testtömegjelző határozható meg. A BMI egy hányados, amelyet úgy kapunk, hogy a kilóban mért testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Vagyis: BMI=kg/m2.

BMI > 30 – haladéktalanul szüksége van arra, hogy csökkentse testtömegét! Szervezetében olyan folyamatok zajlanak, amelyek előbb-utóbb különféle betegségek kialakulásához vezethetnek. Vegye vissza az uralmat saját egészsége fölött!

BMI > 25 – Önnek is mielőbb fogynia kell, mert ha beletörődik a súlyába, a fölösleges kilók egyre csak szaporodnak majd. BMI=21-25 – megfelelő a testsúlya, azt csak ügyesen meg kell tartania. Különösen akkor lényeges ez, ha Önnél vagy bármely vérrokonánál egyéb kockázat (magas vérnyomás, cukorbaj, szív- és érrendszeri betegség) van.

A helyes táplálkozás szolgálja az egészség megőrzését, a túlsúly kialakulásának és a táplálkozással összefüggő betegségeknek a megelőzését. (sulykontroll.hu, akupunkturagiller.hu, cie.hu )