Délutáni elfoglaltságok

Csillagászati szakkör

(keddenként 14:25-től a 35-ös teremben)

Amióta az emberiség létezik, mindig elvarázsolta a csillagos ég látványa. Ez a csodálat azóta sem vesztett fényéből. Szakkörünk virtuálisan bele-belekukkant ebbe a végtelenbe. Bemutatókon, videókon, képeken keresztül ismerkedünk a messzeséggel. Lelkes kis csapatunk jövőbeli tervei közt szerepelnek valós észlelések, kapcsolatfelvétel más amatőr csillagászati csoportokkal. Bárkit szívesen látunk, nyitottak vagyunk mindenki fele, aki szintén vallja velünk együtt, hogy: „ eppur si muove”.
És ami igazán extra: benne leszünk egy nemzetközi kutatásban: Ismerkedhetünk a HiView programmal, hogy felfedezzük a Mars felszínét.  A NASA 2018-as InSight Mars expedíció által visszaküldött valós adatokat és képeket használhatjuk majd mi is fel.

 

Sakk szakkör bemutatása

 

A digitális társadalom olyan mértékű adatfeldolgozást tett szükségessé az emberek számára, amelyben bizonyos képességek, kompetenciák elsajátítása létszükségletté vált. Ezen képességek megléte elengedhetetlen a sikeres tanítási-tanulási folyamatban. Ezzel pedig eljött az idő a stratégiai táblajátékokban rejlő lehetőségek kihasználására. A sakk az egyik valaha volt leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz, amelynek segítségével a gyerekeket az óvodáskor végén, iskolás kor elején be lehet vezetni a tudatos ismeretelsajátítás világába.

A holnap győztesei azok lesznek, akik képesek az elavult gondolatok elvetésére, és más ismeretekkel való behelyettesítésére. Az ehhez szükséges dialektikus, stratégiai és ok-okozati, szekvenciális gondolkodást fejlődésük korai szakaszában a gyerekek a sakktáblánál öntudatlanul tanulják meg! Nemcsak a matematikában, a logikában és a problémamegoldásban, hanem az olvasás és a szóbeli kifejezés terén is erősödnek, vagyis a sikeres sakkozás a készségek egész füzérének kedvező változását hozza magával.

Sakkozás közben a gyerekek egy sor már tárolt információt mozgósítanak és kombinálnak össze, miközben idegrendszerükben a sejtek közti kapcsolatok száma sokszorozódik. A sakk a maga vizuális szimbólumrendszerével az egész tanulási folyamat kialakulására komoly kihatással van.