„Határtalanul” tanulmányi kirándulás a Felvidéken 3.nap

-Meglátogattuk a tornai Alapiskolát.

– Hatalmasat túráztunk a Szádelői fennsíkon, mely a Gömör-Tornai-karszt egyik ékköve. Keletkezését a Gömör-Szepesi-érchegységben eredő patakok vizét összegyűjtő Szár-patak eróziós tevékenységének köszönheti. A szurdok mintegy 2200 méter hosszan kanyarog, mélysége eléri a 300 métert, szélessége viszont helyenként alig 10 méter. A fennsík domináns kiszögellése a Tornai várdomb, melynek impozáns építménye a dicső múltat megért tornai vár. – Kívülről tekintünk meg Andrássy Franciska és Dénes mauzóleumát Krasznahorkaváralján.

– Sétáltunk a botanikus kertre emlékeztető betléri kastélyparkban. Mint a legtöbb nemesi rezidencia esetében, az 1700-as évek végén az Andrássy kastély körül is kiépült a kastélypark. A 70 hektáros park nagyobbik részét csodaszép rétek és tisztások teszik ki, csak a kisebbik rész fásított. Leglátogatottabb része az 1823-ban létrehozott római akvadukt romjait idéző építmény és az alatta található jegesmedve barlang. A parkot keresztül-kasul átszelő ösvényeken kedvünkre sétálhattunk.

– A vacsora után a a gömöri Vanyo Gabriella íjász, hagyományőrző íjászat fortélyaival ismerkedtetett bennünket, ahol mi is kipróbálhattuk ügyességünket.

 

 

 

 

 

A Magyar Kormány támogatásával.