Menő menza – EFOP-1.8.5-17

Menő menza

 

2019.05.30-án fejeződött be iskolánkban a “Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok” című projekt megvalósítása a Gyermekeink és a Fiatalok jövőjéért alapítvány szervezésével.

– kedvezményezett neve: Gyermekeink és a Fiatalok Jövőjéért Alapítvány

– projekt címe: Az egészség menő a Gyermekeink és a Fiatalok Jövőjéért Alapítványnál

– szerződött támogatás összege: 14 737 990 Ft

– támogatás mértéke: 100%

– projekt tartalmának bemutatása: A Gyermekeink és a Fiatalok Jövőjéért Alapítvány  célja, hogy az alapító okiratban foglaltaknak megfelelően hatékonyan segítse a Móricz Zsigmond Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola tanulóinak fejlődését, életét. Ennek keretében alkalmas felvállalni olyan projektek megvalósítását, amelyek a gyermekek neveléséhez kiegészítő módon járulnak hozzá, a kognitív ismeretekkel ellentétben a preventív célú életvezetési kompetenciák elsajátítására, mindennapokba való beépülésére helyezve a hangsúlyt. „Az egészség menő a Gyermekeink és a Fiatalok Jövőjéért Alapítványnál” című pályázat tökéletesen megfelel ennek, hiszen hozzásegíti a köznevelésben részt vevő gyermekeket az egészséges táplálkozáshoz szükséges tudás és készségek megszerzéséhez, a szülők bevonásával pedig hosszú távú hatást vált ki. A projekt hozzájárul továbbá a gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javításához is.

A projekt célcsoportja az Iskola tanulói és szüleik. A megvalósításban közreműködő személyek ismerik a célcsoport tagok élethelyzetét, életkörülményeiket, mindannyian tisztában vannak a hátrányos helyzetből adódó nehéz sorsokkal. A Gyermekeink és a Fiatalok Jövőjéért Alapítvány  ezzel a projekttel szeretne a célcsoport tagok számára biztosítani olyan lehetőségeket, amelyeket sem a családok, sem az Iskola nem lenne képes megteremteni. A projekt rövid távú célja a célcsoport igényeinek megfelelő program összeállítása, hosszú távon pedig cél, hogy uralkodóvá váljon az a szemlélet, amely szerint az egészség menő, azaz érték, amelyet folyamatosan óvni és vigyázni kell, méghozzá preventív módon. A projekt tervezésébe a célcsoport bevonása megtörtént, osztályfőnöki órákon és szülői értekezleteken mindenki elmondhatta véleményét és igényeit, amelyeket a tervezés során figyelembe vettünk.

Mindezek alapján az alábbiak megvalósítását tervezzük:

– Mindennapi étkezési szokások felmérése 2 alkalommal,

– Előadások havi rendszerességgel,

– Főzőverseny 4 alkalommal,

– Egészségnap 2 alkalommal,

– Egészséges élelmiszerek kampány, amely a dietetikus tanácsadó segítségével alapos felkészültséget ad és ehhez kapcsolódó tájékoztatókat,

– Étkezési tanácsadás, összefüggésben a szakmai megvalósításhoz kapcsolódó anyagköltségekkel, a gyümölcskínálóval stb.,

– Beruházás keretében az étkeztetés körülményei javulnak, több évre megfelelő minőségű feltételeket biztosítanak a gyermek étkeztetéshez. Eszközlista szintén a projekt előkészítésének részeként került a célcsoport igényeinek figyelembe vételével kialakításra.

A projekt megvalósításáért 1 fő projektmenedzser és 1 fő pénzügyi vezető felelős. A szakmai megvalósításban dietetikus szakember mellett részt vesznek szakpedagógusok, valamint szakirányú végzettséggel és tapasztalattal rendelkező előadók. A projekt hozzájárul az Alapítvány szerepének erősödéséhez.

– projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00108